DEZINFEKCE
Dezinfekce je ničení mikroorganismů – ne však nutně jejich spor – pomocí chemických a fyzikálních (např. UV záření, vysoká teplota) metod, či jejich kombinací.
Provádí se v místech se zvýšenými nároky na čistotu z důvodu minimalizace nebo zamezení výskytu infekcí (nemocnice, výroba potravin a léčiv).
Dezinfekci lze také definovat jako čištění předmětu od některých nebo všech patogenních organismů, které mohou způsobit infekci.
Mimo jiné provádíme dezinfekci různých plísní a hub.
Způsoby dezinfekce se dělí podle použitých prostředků na:
· Fyzikální způsob dezinfekce je například var ve vodě za atmosférického tlaku po dobu 30 minut, var ve vodě v přetlakové nádobě po dobu 20 minut, žíhání v ohni, působení vlhké páry v parních dezinfekčních komorách, apod.
· Chemický způsob dezinfekce spočívá v použití chemikálií s dezinfekční účinností, tzn. použití dezinfekčního přípravku neboli biocidu k likvidaci mikroorganismů na plochách a předmětech (nejčastější způsob provádění dezinfekce).
· Kombinovaný způsob dezinfekce se provádí rovněž za použití dezinfekčního přípravku v kombinaci s vodou vysoké teploty.